Pazarlama terimleri ve tanımları

Dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama terimleri ve tanımlarından oluşan bu sözlüğü, bir sonraki ekip toplantınızda her şeyi doğru tutmanıza yardımcı olmak için oluşturduk. Bu sözlük; anahtar kelimeler, terimler ve tanımları barındırıyor.

Pazarlama terimleri nelerdir ve neden önemlidir?

İster pazarlamacı yeni olun isterseniz de sosyal medyacı olun, jargonu anlamak biraz kafa karıştırıcı olabilir. TBM gibi çok sayıda kısaltma kelimelerle, en iyi kararları vermek için her şeyin ne anlama geldiğini anlamak çok önemlidir. İşte bilmeniz gereken terimler ve istatistikler.

Genel terimler

Dijital pazarlama: Marka bilinirliği oluşturmak ve nihayetinde müşteri oluşturmak için çeşitli dijital kanalları kullanan pazarlamayı ifade eden kapsamlı ve gevşek bir terim.

Marka konumlandırma: Kendinizi rakiplerinizden farklılaştırma ve tüketicilerin markanızı nasıl tanımladığı ve onunla nasıl bağlantı kurduğudur. Şirketinizle eşanlamlı olan temel niteliklerden ve değerlerden oluşur.

Marka bilinirliği: Bu, tüketicilerin markanızı tanıma derecesidir. Markanızı tanıtmanın önemli bir adımı ve sosyal medya stratejinizin büyük bir parçasıdır.

Talep yaratma: Ücretli, sahip olunan ve kazanılan kanalların teknoloji kullanımı yoluyla bir şirketin tekliflerine ilgi ve farkındalık yaratmak için kullanılması.

ROI (Return Of Investment):  Yaptığınız herhangi bir yatırımın geri dönüşüm oranıdır. Uzun veya kısa vadede kar oranı için yapılan hesaplamadır.

B2B Pazarlama (Business to Business): Satıcının ve alıcının şirket olduğu iş türüne İngilizcede “Business to Business” denir. Şirketler arası pazarlama stratejisidir.

B2C Pazarlama (Business to Costomer): Satıcının şirket alıcının ise tüketici olduğıu iş türüdür. pazarlama stratejisidir.

Hesap tabanlı pazarlama (ABM): Optimizely’ye göre ABM, kaynakları bir pazardaki bir dizi hedef hesap üzerinde yoğunlaştıran bir ticari pazarlama stratejisidir. Pazarlama mesajını hesabın belirli özelliklerine ve ihtiyaçlarına dayandırarak her bir hesabın ilgisini çekmek için tasarlanmış kişiselleştirilmiş kampanyalar kullanır.

Kapalı döngü pazarlama: Pazarlama ve satış stratejilerini geliştirmek için bir müşterinin yaşam döngüsü boyunca analitik ve verilerin kullanımı.

İçerik pazarlaması: İçerik pazarlaması, bir şirketin büyümesine ve web sitesi ziyaretçilerini ve müşterilerini korumasına yardımcı olmak için değerli bilgiler sağlayan içeriğin kullanımı ve dağıtımıdır. Altimetre, pazarlamacıların yüzde 70’inin tutarlı veya entegre bir içerik stratejisine sahip olmadığını belirtiyor.

Bağlamsal pazarlama: Bağlamsal pazarlama, kullanıcının demografik veya davranışsal verilerine dayanan herhangi bir reklam veya özel pazarlama mesajlarını ifade eder.

Ağızdan ağza pazarlama (WOM): Ağızdan ağza pazarlama, bir işletmenin başkalarını ürünleri, hizmetleri veya markaları hakkında kendiliğinden konuşmaya motive etmek için attığı eylemlerdir. Ağızdan ağza pazarlama aynı zamanda deneyimlerini paylaşan ve sizin adınıza başkalarını tavsiye edenlerin eylemlerini ifade eder. Ve bu günlerde, pazarlama yöneticilerinin% 64’ü ağızdan ağza pazarlama en etkili yöntem olduğuna inanıyor.

E-posta ile pazarlama: Potansiyel müşterilere, müşterilere ve müjdecilere ulaşmak için e-posta ve e-posta performansı kıyaslamalarının kullanılması. E-posta pazarlama potansiyel müşterileri, B2B pazarlamacılarının yüzde 40’ı tarafından yüksek kalite olarak derecelendirilmiştir

Pazarlama otomasyonu: Çeşitli pazarlama kanallarını kolaylaştırmak ve otomatik hale getirmek için yazılım ve teknolojinin kullanılması.

Pazarlama kanalı: Ürün veya hizmetleri üreticiden tüketiciye taşımanın bir yolu. Pazarlama kanalları doğrudan, dolaylı veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Örneğin, bir şirket ürününü satmak için distribütörlere güvenebilir, ancak satışları doğrudan artırmak için bir şirket web sitesini de kullanabilir. 2014 yılında yapılan bir ankete göre, pazarlamacıların yüzde 48’i, ürün veya hizmetlerini dağıtmak için en etkili kanalın arama için optimize edilmiş web siteleri olduğunu söylüyor.

Arama motoru pazarlaması (SEO): Arama motorlarından gelen trafik yoluyla bir web sitesinin çevrimiçi varlığını büyütmeye çalışan bir pazarlama taktiği.

Ücretli Kanal 

Teklif: Üst yerleşim için ücretli aramada bir anahtar kelime için ödeyeceğiniz toplam tutar.

Tıklamalar: Reklamı veya ücretli arama sonucunu gerçekten tıklayan toplam kullanıcı sayısı. Mobil cihazlardaki reklam tıklamalarının% 95’i Google Ads’ün kampanyalarına gidiyor

Tıklama başı maliyet (TBM) : Bir reklamın arama motorlarında veya diğer yayın web sitelerinde oluşturduğu şirketin web sitesine yapılan her tıklama için ödenen para miktarı.

Dönüşüm başına maliyet (EBM): Ücretli Facebook ve Twitter reklamlarıyla ilgili olarak bu terim, dönüştürülen etkinlik başına ödenen para miktarıdır.

Gösterim başı maliyet (CPI): Tıklama başına ödeme yerine bir reklamın her görüntülenmesi için ödenen para miktarı.

Bin gösterim başına maliyet (BGBM) : Yalnızca Google AdWords görüntülü ağla ilgili bir izleme ölçütü olan bin gösterim başına maliyet, maksimum belirlenmiş bir teklif olmak üzere bin gösterim başına ödenen para miktarıdır.

Görüntülü reklamlar: Afişler, videolar, resimler, flash ve ses yoluyla zengin medya ve grafik reklamı kullanan bir dijital pazarlama reklamcılık yöntemi.

Görüntülü reklam ağı: Görüntülü reklam ağı, Google Ads’de, şirketle alakalı ortak sitelere, kullanıcının anahtar kelimelerine ve aramalarına veya geçmişte şirketle olan etkileşimlerine göre filtrelemeye dayalı metin ve banner reklamlar sunmak için bir dizi ortak web sitesini kullanan bir kanaldır.

Gösterimler: Tıklanıp tıklanmadığına bakılmaksızın reklamınızı gören İnternet kullanıcılarının toplam sayısı. Fiyatlandırma genellikle 1000 gösterim başına belirlenir. Diğer bir deyişle, reklamınızın sitede çeşitli kullanıcılar için 1.000 kez görünmesi için belirli bir miktar ödersiniz

Ücretli Arama: Google gibi arama motorlarının veya reklamverenlerin reklamlarını arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) göstermesine izin verdiği bir reklamcılık türüdür. Ücretli arama, tıklama başına ödeme esasına göre çalışır, yani yalnızca bir kişi belirli bir anahtar kelime için reklamınızı tıkladığında ödeme yaparsınız.

Ücretli medya: Bu, sosyal medya reklamları, ücretli içerik tanıtımı, tıklama başına ödeme, televizyon reklamları, radyo reklamları ve doğrudan posta gibi pazarlama taktikleri için ödenen ve bu tür pazarlama taktiklerini içeren genel bir terimdir.

Yeniden pazarlama: Bu, web sitesi ziyaretçilerine veya internetteki mevcut müşterilere şirketinizi aktif olarak aramadıklarında hedeflenmiş reklamlar sunmak için kullanılır.

Görüntüleme dönüşümü: Bir Google Adwords reklamı gören ve tıklamayan ancak daha sonra açılış sayfasını ziyaret eden ziyaretçilerin sayısı.

İçerik Pazarlama Şartları

Blog: Bir isim olarak blog, okuyucuları bilgilendirmek ve eğitmek için yazılmış bir web sayfasıdır.

Harekete geçirici mesaj (CTA): Okuyucuya bir sonraki adımı atması talimatını veren, salt metin veya başlık resmi şeklinde bir mesaj. Harekete geçirici mesajlar, içerik pazarlamanızın kritik bir parçasıdır çünkü içerik oluşturma yoluyla yönlendirdiğiniz tüm site trafiğini veritabanınızdaki gerçek kişilere dönüştürmeye yardımcı olurlar.

Tıklama oranı: HubSpot’a göre, tıklama oranı (TO) okuyucuların içeriğinizle ne kadar ilgilendiğini gösteren ölçümlerden biridir.

Dönüşüm yolu: Bir kullanıcının web sitenize yönlendirildiği andan bir açılış sayfasındaki gerçek dönüşüme kadar bir potansiyel müşteriye veya müşteriye dönüştürmek için kullandığı yoldur

Dinamik İçerik: Bu, ziyaretçi hakkında zaten bildiğiniz bilgilere göre web sitenizde farklı mesajlar görüntülemenin bir yoludur.

Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeler, arama motoru kullanıcısının bilgi ararken girdiği şeylerdir. Anahtar kelimeler içerik pazarlamacıları için önemlidir, çünkü hedef kitlenizin arama motorlarına yazdığı anahtar kelimeler genellikle hakkında içerik oluşturmak için iyi konulardır. Anahtar kelimeler ayrıca SEO stratejinizde büyük rol oynar.

Açılış sayfası: Bir web sitesi ziyaretçisini potansiyel müşteriye veya müşteriye dönüştürmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir web sayfası. En az popüler kayıt formu türü olarak kabul edilmelerine rağmen, en yüksek dönüşüm oranına sahiptirler (% 23) ( HubSpot )

Newsjacking: Newsjacking, bir içerik parçasının etkisini artırmak için bir haber öyküsünün popülaritesinden yararlanma uygulamasıdır.

Podcast: Çevrimiçi olarak indirilebilen ve çok popüler bir pazarlama kanalı olan bir ses dosyasının bir dizi veya tek kaydı. 2019’da, tüm Amerikalıların yarısından fazlası bir podcast dinledi ve% 30’dan fazlası podcast’leri en az aylık olarak izledi.

Görsel içerik: Bu, hedef kitlenizi kolayca çekmek için her tür içeriği ifade eder. Örneğin infografikler, istatistik kartları veya videolar.

Web semineri: Bir web seminerinde katılımcılar, görselleri veya sunuları çevrimiçi olarak paylaşabilir. Belirli bir konuyla ilgili gerçek zamanlı bir görüşmedir ve pazarlamacılar tarafından potansiyel müşteriler oluşturmak için kullanılan en popüler kanaldır.

Sosyal Medya 

Sosyal medya pazarlaması: Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest ve YouTube gibi sosyal sitelerin bir web sitesine trafiği artırmak veya marka bilinirliğini artırmak için kullanılması.

Hashtag’ler: Sosyal medyada bir kare (#) veya pound işareti ile başlayan bir anahtar kelime veya kelime öbeği.

Erişim: Bir markanın sosyal medya platformlarında ortaya çıkması. Bu, bir markayı çeşitli platformlar üzerinden aktif olarak takip eden toplam kişi sayısıdır.

Retweet: Yönlendirilen veya yeniden gönderilen bir tweet. Görüntü içeren ağlar% 18 daha fazla tıklama,% 89 daha fazla beğeni ve% 150 daha fazla retweet alır. ( SocialPilot)

Analiz ve Raporlama

Tıklama oranı (TO): Bir e-postada, reklamda veya web sayfasındaki bir öğeyi veya bağlantıyı tıklayan kişilerin yüzdesi. Yüksek bir TO, kullanıcıların reklamlarınızı yararlı ve alakalı bulduğunun iyi bir göstergesidir. Sizin için hangi reklamların ve anahtar kelimelerin başarılı olduğunu ve hangilerinin iyileştirilmesi gerektiğini ölçmek için TO’yu kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeleriniz ve reklamlarınız birbirleriyle ve işletmenizle ne kadar alakalı olursa, bir kullanıcının anahtar kelime öbeğinizi aradıktan sonra reklamınızı tıklama olasılığı o kadar artar.

Hemen Çıkma oranı: Google Analytics’te bulunan ve Google tarafından “Hemen Çıkma Oranı” tek sayfalık oturumların yüzdesidir. SEMrush’a göre, hemen çıkma oranı, SERP’lerde 4. en önemli sıralama faktörüdür.

Doğrudan trafik: Doğrudan web sitenize gelen trafik, yani kullanıcının web sitenizin URL’sini doğrudan tarayıcısına yazması ve bir yönlendirme bağlantısından gelmemesi; blog, sosyal medya veya üçüncü taraf web siteleri.

Pazarlama analizi: Performansı artırmaya yardımcı olmak için pazarlama faaliyetlerinin ölçümü ve analizi. Google Analytics, pazarlamacılar tarafından kullanılan en iyi SEO aracıdır.

Açılma oranı: Bir e-posta kampanyası açan kişilerin toplam alıcı sayısına kıyasla sayısı. 2020’de% 30,5 olan hükümet e-postaları, küresel olarak e-posta açma oranlarına hakimdir.

Organik arama trafiği: Bir arama motorundan gelen trafik , yani kullanıcının bir arama sorgusu yazdığı ve arama sonuçlarında web sitenizi tıkladığı anlamına gelir. Şirketlerin çoğu (% 67) içerik başarılarını ölçmek için organik trafiği kullanıyor.

Yönlendirme trafiği: Bir blog veya sosyal medya gibi şirketin web sitesi alanı ve alt alanları dışındaki yönlendiren bir web sitesinden gelen trafik.

Kaynaklar: Web sitesi ziyaretçilerini, potansiyel müşterileri ve müşterileri bir şirkete getiren çeşitli yollar.

Teknik terimler

API: Uygulama programlama arabirimi (API), geliştiricilerin bir hizmet veya uygulamayla çalışırken kullanması gereken bir dizi kural veya protokoldür.

CMS: Bir içerik yönetim sistemi (CMS), pazarlamacıların içeriği düzenlemesine, yönetmesine ve yayınlamasına olanak tanıyan bir uygulamadır.

Site haritası: Arama motorlarının site içeriğini düzenlemesine yardımcı olan, taranabilir web sitesi sayfalarının listesi.

SSL: Güvenli yuva katmanı (SSL), iki gizli veri arasında aktarılan verileri korumak için sunucu ile tarayıcı arasındaki bağlantıları şifreleyen bir güvenlik teknolojisidir.

UX: Kullanıcı deneyimi (UX), bir kullanıcının içinden geçtiği bir ürün, web sitesi veya uygulama ile olumlu veya olumsuz duygular ve tutumlara yol açabilen etkileşimlerin bir kombinasyonudur.

Wireframe : Web sitesi yapısını ve işlevselliğini planlamak için kullanılan bir dizi çizgi ve resim.

Exit mobile version